Denna dagen har gått i ett, men egentligen alldeles för lite plugg jämfört med vad det faktiskt borde eftersom det är tenta på söndag. Jag har ju dock fått ”ledigt” från jobbet imorgon, för de hittade en ersättare. Tack och lov för det, då får jag ju lite extra tid till plugget imorgon än vad jag hade haft om jag skulle jobbat 8h. Men imorgon ska jag gå upp tidigt och plugga 8-17 ungefär och ta stallet på kvällen tänkte jag, har trots allt kollat igenom de sista föreläsningarna som jag inte hann med igår och gjort 2 gamla tentor idag. Imorgon ska jag fortsätta med gamla tentor, sedan har jag ju hela måndagen och halva tisdagen på mig också innan tentan ska skrivas, så det känns i alla fall bra.

Idag gick Sam (som jag skrev på den andra, och numer gamla bloggen) med på en ridlektion. Han har gått med något enstaka tillfälle på en ridhajk förut, med Tilde som ändå ridit honom innan för mig privat några gånger. Idag gick han med på en av Alex lektioner med Amanda, en tjej som inte rider regelbundet här längre och som innan dess red en gång i veckan på ridskola, som aldrig ridit Sam innan. Har dock fått höra att hon är en av de duktiga lite äldre tjejerna på gården och min uppfattning har alltid varit att hon rider mjukt, så tänkte att hon kan få prova – kanske kan det locka tillbaka henne till gården och ridningen om hon får upp suget efter ett pass på Sam 😉

Jag har faktiskt varit lite skeptisk till att låta Sam gå med på ridlektionerna, det är inget han kommer fortsätta med regelbundet heller för er som undrar. Men tycker det kan vara kul omväxling för honom också ibland att gå i grupp på ett mer följa-john-aktigt sätt, och för mig att se från marken. Det är dock väldigt viktigt för mig vad det är för gren på lektionen, vem som är ryttaren och vem som är ridlärare om Sam ska gå med eftersom jag är så noga med hur man arbetar honom. Jag vill inte ha någon som sitter och drar i tygeln, eller bankar med benen utan att tänka efter varför man gör det, eller att jag vet att ridläraren är tillräckligt skicklig för att kunna se och säga till om sådana saker. Det är inte för att jag favoriserar någon när jag erbjuder vissa att prova Sam, det handlar både om att jag är rädd om min häst då han är känsligare än vad man tror men även att jag är rädd om ungdomarnas självkänsla. Jag vet hur Sam är, jag känner honom utan och innan efter 5,5 år i min ägo och jag vill inte att han gör ett hopp åt sidan och att någon blir rädd eller osäker på grund av det. Dock är det såklart alltid ”lättare” när man kan vara med själv där nere och se och ge något tips om det behövs (eller främst säga ifrån) men också när man litar på ridläraren att den har tillräckligt med grund och kunskap att stå på för att göra de bästa besluten för hästens och ryttarens välmående och säkerhetet – och det gör jag verkligen med Alex som har lördagsridningen här på gården.

Måste säga att jag blev positivt överraskad idag, Amanda var nästan FÖR mjuk mot honom, men mycket hellre det. I början var det nästan som hon inte ville ta i munnen alls, utan hon red nästan på långa tyglar. Det tycker jag är bra till uppvärmning för att hästarna få får chansen att komma igång och söka sig till en balanserad form av sig själva utan att vi påverkar dem för mycket. Dock fick jag säga till henne att ta lite mer kontakt när de skulle börja rida på bommarna, annars går det bara snabbare och snabbare på Sam eftersom han tycker det är så himla roligt med bommar/hinder. Måste säga att hon red honom i en himla bra balans, och att hon var riktigt mjuk och följsam även när Sam tog sina avhopp långt ifrån och skjuter ur en ur sadel.

Vi pratade lite om det där idag, att tyvärr hamnar balansen och kraften allt för ofta i handen på ryttare idag. Det känns som vikten av en bra och balanserad sits med tyngdpunkten på rätt ställe och att få hästen att komma igenom kroppen med påskjut bakifrån helt glömts av. Det handlar inte om att hästen ska böja på nacken, det handlar om att hästen ska få ett bra påskjut från bakbenen och lyfta ryggen och jobba i ”uppförsbacke”med bakbenen under sig.

KLsam
Här ser ni typiskt en bild och ett bra exempel på när hästen bara kröker på nacken, inte trampar in under sig med bak och inte bär upp ryggen. Detta var Sam 5 år, svag och ostabil och en riktigt jäkel på att luras och fuska.

la2

Jämför istället med denna bilden, den är inte helt perfekt den heller, men jämför åtminstone påskjutet bakifrån. Hur mycket längre in han sätter sig bakben inunder sig och vilken annan linje det är på hela ryggen-halsen. Visst han kröker på nacken, men denna gången är det av styrka och rätt form om man jämför med bilden ovan. Här är Sam 9 år och ganska mycket mer vältränad, stabil och framförallt med en mer erfaren ryttare!

Nu blev detta en hel kvällslektion i hästars form, och nej jag är inte någon specialist det är absolut inte det jag säger, men det jag säger är att jag ser på eleverna att allt handlar om att få hästen att ”gå i form” som de så fint säger men menar egentligen böja på nacken och det är absolut inte samma sak. I torsdags när jag red på Sam så gjorde jag flera checkar under passet där jag, när jag kände att jag hade honom rund och fin med mig, la fram handen för att se om han bibehöll sin form och bärighet och gick ärligt i form eller om han bara krökte på nacken. Han gick kvar, och det ser jag som ett kvitto på att han jobbar rätt. Jag har satt det kravet på mig själv, att bli mycket bättre på att stämma av det under passet för att vara på den säkra sidan.

Nu var detta absolut inget som hände idag, men jag tror och hoppas att Amanda fick en liten aha-upplevelse idag med att hästar kan trampa på fint och bra utan att böja på nacken. Sen kommer det oftast av sig självt när det gör de rätt, men det är inte beroende på hur lång tygeln är eller vilka hjälptyglar man har utan på hur hästen arbetar med bakkärran!

Nu ska jag sluta min teorilektion här, be om ursäkt till alla icke-hästintresserade som tvingas läsa detta, och själv inse att rubriken inte alls passar in längre. Men med tanke på klockan så skiter jag i det och säger istället GODNATT från mig och katterna!

kattbröder

PS. Man måste äta sida vid sida när man är nyblivna ”bröder”.